Högbondens fyr är en av 25 fyrar som Riksantikvarieämbetet anser har ett särskilt bevarandevärde, Högbondens fyr tändes för första gången 1909 efter tre års byggande. Som mest bodde 21 personer ute på Högbonden man odlade potatis och man hade till och med en skola inrättad uppe på vinden.

Livet var hårt ute på Högbonden och man kunde under långa perioder vara helt isolerade på grund av hårt väder som gjorde det för farligt att ta sig till eller från fastlandet. Från 1952 sköttes fyren endast av fyrmästaren och 11 år senare 1963 automatiserades fyren helt och anläggningen lämnades öde. 1986 tog länsstyrelsen i Västernorrland initiativ till en upprustning och uthyrning av fyrvaktarbostaden.

Idag finns ett vandrarhem med 10 rum varav 4 är dubbelrum och 6 är 4-bäddsrum i den gamla fyrvaktarbostaden, det finns dessutom en linbana, djupbrunn, uthus, bastu och en nybyggd vaktmästarbostad i anslutning till anläggningen. Besöker du ön på sommaren finns det ett Sommarcafé som erbjuder matiga pajer, smörgåsar och annat njutbart, du kan dessutom som vandrarhemsgäst beställa mat till kvällen. Vill du slappna av och varva ner är några dagars vistelse på Högbondens fyr den perfekta platsen för dig!