Skuleskogen har massor av vackra och unika ställen som är värda ett besök, det är allt från badvikar, berg, skogar, bäckar och sjöar, alla besökare har nog efter sitt besök något eget smultronställe som man tar med sig i minnet efter sitt besök. Här kommer vi ge några av dom kanske vanligaste ställena som är värda ett besök.

Slåttdalsskrevan
Den mest kända och mest spektakulära platsen i Skuleskogen är naturligtvis Slåttdalsskrevan. Det är en cirka 200 meter lång, 40 meter djup och 7 meter bred klyfta i berget. Man tror att det en gång gick en diabasgång just där som sedan har vittrat sönder och genom havets påverkan bildat detta landmärke. Diabas är en porös bergart som finns i området på fler platser.

Slåttdalsberget
Om du ändå bestämmer dig för att besöka Slåttdalsskrevan så unna dig en liten extra sväng och besök toppen på Slåttdalsberget, det är några extra höjdmeter som du behöver klara av men väl uppe möts du om möjligt av ännu mäktigare vyer.

Kalottbergen
Det finns ett antal tydliga exempel på så kallade kalottberg i Skuleskogen, dessa berg har en skogsbeklädd top med kala berssluttningar runt om. Bergen har bildats när den forna kustlinjen har spolat bergssidorna rena och därmed förhindrat att växligheten än idag kunnat få fäste. Det är endast toppen på bergen som befinner sig över 285 meter idag som inte blivit renspolade av morän och därmed har skogen tillåtits växa där och bildat en kalott.

Skravelbäcken
Skravelbäcken slingrar sig genom norra delen av Skuleskogen och mynnar ut i havet. I sin framfart har den skapat en på vissa ställen väldigt brant och djup bäckfåra och det finns även ett litet fall som på våren med allt smältvatten blir ett mäktigt skådespel och väl värt ett besök.

skravelbacken_stor

Grottor
Det finns ett antal grottbildningar i området, bland annat finns det öster om Ternettvattnen en skyltad led fram till grottbildningar i berget. Man kan också hitta grottbildningar i Slotterdalsberget och på fler platser i området.

Fäbodar
Det har bedrivits fäbodliv i Skuleskogen under många hundra år och det var inte förrän en bit in på 1900 talet som denna verksamhet helt upphörde. Idag finns det dock inte många av dessa byggnadet kvar, det finns dock några fäbodstugor kvar vid Näskebodarna som dessutom är öppna för allmänheten som vernattingsstugor. På övriga platser är det endast rester av byggnader kvar.

naskebodarna_stor

Bronsåldersgravar
Det finns många så kallade kuströsen i området mellan Kjälsviken och Näskefjärden. Dessa kuströsen är från den yngre bronsåldern (1550 – 500 f kr) och låg vid den tidens strandlinje. Troligen så är dessa gravar för personer som levde längre in i landet som man sedan placerade vid kusten, man vet dock väldigt lite om dessa människor och syftena med dessa gravar.

gravrose_stor

Klapperstensfält
Det finns ett flertal så kallade klapperstensfält i Skuleskogen och dessa bildades genom att vågrörelser bearbetade moränen och sköljde bort den från vittrat berg. Nya klapperstensfält bildas än idag vid dagens strandlinje.

klapperstensfalt_stor