Docksta ligger i hjärtat av det natursköna och det världsarvsklassade området”Höga Kusten” i Västernorrlands län. Höga Kusten sträcker sig längs södra delen av norrlandskusten från Härnösand i söder till Örnsköldsvik i norr. Det finns dom som säger att det var länsarkitekten Birger Åström som myntade uttrycket Höga Kusten i samband med att länsstyrelen skulle göra en utredning i området.

Området har en storslagen natur och ett dramatiskt landskap i sin utformning, höga unika bergsformationer som reser sig upp i landskapet och som i många fall brant sluttar ner i vattnet. Området har ett rikt natur och växtliv som gör att allt fler hittar till Höga Kusten och tar del av allt som detta kan erbjuda när det gäller upplevelser i naturen.

Sedan 2000 så är området klassat som ett av UNESCO:s listade världsarv på grund av den unika landshöjning som har pågått sedan istiden och som fortfarande gör sig påmind i området.

Nedan finner du en film som visar vackra vyer från området och som förklarar det unika med detta världsarv. Vi vill också framhäva några utvalda platser i Höga Kusten som vi tycker är värda ett besök under dom länkar som finns till vänster i menyn.