Om du besöker Docksta och skuleberget så är det nästan ett måste att öven ta dig upp på Skulebergets topp, den otroligt vackra utsikten över Höga Kusten som du får som belöning där uppe är värd all möda att ta dig dit upp. Du har milsvid utsikt och kan från ovan blicka ut över flera kända landmärken i området så som Mjältön och Ulvön bara för att nämna något.

Uppe på toppen finns förutom den fantastiska utsikten en toppstuga med servering, det finns vandringsleder runt toppen där du kan följa den högsta vattenlinjen, informationsskyltar som ger dig upplysningar om omgivningarna och naturen i området och mycket annat som ger dig en trevlig stund uppe på Skulebergets topp.

pano_skule_stor

Det finns många sätt att ta sig upp till toppen och här har du några alternativ att välja bland.

Klätterled – Via Ferrata
Att ta sig upp på Skulebergets branta sida är naturligtvis det mest spektakulära sättet och att dessutom utnyttja någon av dom tre klätterleder som finns längs bergssidan ger den häftigaste upplevelsen. Du behöver inte ha några förkunskaper för att ta dig upp längs dessa klätterleder och utrustning finns att hyra vid Skulebergets fot. Det finns tre olika svårighetsgrader att välja bland, den enklaste sk ”Vita leden” byggdes 1987 och har klätrats av personer i åldrarna 4-82 år, dock med ganska mycket hjälp av vuxna för de yngsta. Den ”Röda leden” byggdes 1990 och är lite svårare med mindre naturliga grepp och steg för att ta sig uppåt. Tycker man att den Vita leden är obehaglig bör man inte bege sig upp mot den röda. Slutligen har vi den verkliga utmaningen, 2008 byggdes den ”Svarta leden” som kräver en hel del av dig rent fysiskt, det är en helt annan karraktär på banan och du måste som ett exempel orka dra upp din egen kroppsvikt under längre sträckor eftersom leden på sina ställen går rakt upp. Det finns till och med ett parti med ett överhäng som måste besegras! Vilka av dessa alternativ du väljer kan bara du själv avgöra men vi garanterar att du kommer känna tillfredställeles när du väl är uppe på toppen. För att ta dig ner igen hänvisas du till den vandringsled som beskrivs nedan, där kommer du även passera grottan på vägen ner. Läs mer på Via Ferratas hemsida.

Vandringsled – Branta sidan
Det finns ett snabbare och lite enklare sätt att ta sig upp till toppen längs den brantaste sidan på Skuleberget och det är en vandringsled med trappor och andra hjälpmedel installerade som hjälp längs vandringen upp mot toppen. Du kommer även passera den mytomspunna grottan som finns en bit upp längs leden på vägen upp där du kan stanna och njuta av utsikten och kanske vila någon minut innan du beger dig uppåt igen mot slutmålet.

Vandringsled – Slalombacken
Det finns även möjlighet att följa en enklare terrängbilsväg upp till toppen, den slingrar sig från dalstugan upp längs slalombacken mot toppen.

Vandringsled – Östra bergsstigen
Det finns även en led som sträcker sig längs den östra sidan av berget som är lite längre än dom andra men något mindre brant än dom andra alternativen. Även denna led ger en bedårande utsikt över högakusten och skuleskogen. Det finns även några rastplatser där du kan stanna och ta igen dig lite och njuta av lugnet och utsikten och kanske fylla på med lite energi.

Linbana
Du kan även bekvämt åka linbana hela vägen upp till toppen om du önskar det, den är öppen både sommar och vintertid och är 1200 meter lång. Du kan redan vägen upp få en försmak om den vackra utsikt som kommer möta dig där uppe. Som information är det handikap anpassat där uppe med ramper och personal som kan hjälpa dig av liften om sådana behov finns.