Många som åker förbi längs E4:an fascineras säkert över bergets branta och mäktiga bergssluttning och så har det varit i alla tider, ett bevis på detta är till exempel att Skuleberget finns utmarkerat på de första kartorna som finns över Skandinavien.

Även Linné nämnde Skuleberget i sina skildringar när han reste runt i landet

Vi klöf up för klipporna, kröp, hasade, drog oss fram,?, vi tog tag i en av buskarna eller småstenarne med en hand, hvilket om han fallerat, som lätterligen ske kunnat, hade varit et actum de vita nostra (slutet på våra liv)Carl von Linné 1732

Vägen har sedan väldigt lång tid tillbaks gått förbi Skulebergets fot och många har fruktat att passera Skuleskogen på grund av de rövare som enligt sägnen har huserat i området. Den grotta som finns en bit upp längs bergssidan på berget sägs ha varit tillhållet där dessa rövare höll sig gömda. Skulebergets topp sträcker sig 294 meter över havet och har den högsta kustlinjen 286 meter upp längs bergskanten. Detta är alltså världens högsta kustlinje och ger ett ypperligt exempel på vad som gör Världsarvet Höga Kusten så unikt.

Idag finns det en rad anläggningar och aktiviteter som har byggts upp med berget som central punkt. Här finns information om en del av dessa och förslag på vad du kan hitta på i området runt Skuleberget.

Läs mer extern_lank